Rame de ochelari – cum să faci cea mai bună alegere

Eşti în situaţia în care trebuie să porţi ochelari? Atunci trebuie să ştii că alegerea unei rame ochelari este deosebit de importantă. Importantă nu doar din punct de vedere estetic, dar mai ales pentru sănătate şi confort.

Ghid pentru alegerea unei rame ochelari potrivite

 

Înainte de a opta pentru rame ochelari vedere doar bazându-te pe criteriul estetic, ţine cont şi de următoarele lucruri:

 • De obicei, pe braţul ramei ochelarilor vei vedea că sunt trecute nişte dimensiuni de tipul 55-20-138. Acestea reprezintă în ordine: lăţimea lentilei, puntea nazală şi lungimea braţelor. Este deosebit de important să alegi dimensiunea potrivită pentru că ochelarii să îţi fie foarte comozi, să nu te strângă sau să îţi fie largi.
 • Un lucru la fel de important este alegerea ramei în funcţie de distanta pupilara, pe care o vei găsi pe reţeta prescrisă de medical oftalmolog. Spre exemplu dacă distanta pupilara este de 68, atunci se va alege o rama la care suma dintre lăţimea lentilei şi puntea nazală (ex: 55+15)să fie cât mai apropiată dee această valoare.
 • Ţine cont de faptul că nu toate ramele se potrivesc pentru toate tipurile de lentile. Aşadar, asigură-te că rama aleasă suporta lentilele de care ai nevoie.
 • Este clar că ochelarii trebuie să îţi pună în evidenţă trăsăturile feţei, motiv pentru care trebuie să optezi pentru rame de ochelari care să fie în contrast cu forma feţei.

Iată ce rame ochelari de vedere sunt cele mai potrivite în funcţie de forma feţei

 • Faţa rotundă – ochelari cu rame dreptunghiulare
 • Fata pătrată – ochelari cu rame rotunde sau egale
 • Faţa triunghiulară/inimă – ochelari aviator sau ochelari fără rame
 • Fața dreptunghiulară – ochelari cu rame înjumătăţite sau ochelari de tip ochi de pisică
 • Faţa ovală – cam toate tipurile de rame

În orice caz, chiar dacă îţi place foarte mult cum îţi vine rama ochelarilor, trebuie să iei în considerare şi alţi factori, ce ţin de utilitatea acestora, precum: modul şi locurile în care îi vei folosi şi mai ales afecţiunea pe care o ai.

Dimensiunile ramei trebuie să fie proporţionale cu dimensiunile fetei. De asemenea, atunci când faci o alegere, este important să ţii cont şi de tonul pielii, pentru că anumite nuanţe de rama pot să fie nepotrivite.

Spre exemplu, majoritatea femeilor preferă ramele de tip cat-eye. Închipuie-ți cum ar arăta o ținută elegantă cu o rochie tip sacou neagră sau niște pantaloni de piele, alături de asemenea ochelari sexy. În cazul bărbaților, majoritatea preferă modele rectangulare sau rotunde, cu un vibe mai hippie.

Cum alegi ramele în funcţie de dipotrii

 • Dacă ai dipotrii minus mari, evita ramele cu lentile foarte mari, deoarece marginile vor fi foarte groase. În schimb, optează pentru rame cu colţuri rotunde.
 • Dacă ai dioptrii mari pe plus, alege ramele rotunde sau ovale.
 • Pentru lentilele progresive se ţine foarte mult cont de forma ramei, de ex, cele de tip aviator nu sunt potrivite, deoarece nu asigura o zonă suficientă pentru vederea aproape.

 

MAI MULTE RAME DE OCHELARI FEMEI

 

MAI MULTE RAME DE OCHELARI BARBATI

 

Cele mai bune soluții pentru întreținerea ochelarilor

 

Este foarte important ca atunci când alegi nişte rame ochelari să ţii cont de caracteristicile sistemului optic al ochelarilor, de morfologia capului, de întrebuinţarea ochelarilor, precum şi de de estetică şi moda, pentru că şi confortul este relevant.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *